Dag 10 : Tergnier - Laon
23 augustus 2025 - Laon, Frankrijk
Vandaag was het een heerlijke wandeldag. De zon kwam af en toe vanachter de wolken piepen, nu en dan een klein verfrissende briesje.
De tocht begon langs het kanaal : eerst een kort stuk langs het Canal de Saint Quentin, daarna een flink eind langs het Canal de la Sambre á l´Oise.
Na een 6-tal kilometer liet ik het water achter mij. Spoedig begon het wat heuvelachtig te worden met hier en daar een flinke kuitenbijter.
Tot nu toe had ik de wandelstokken nog niet (nooit eigenlijk) gebruikt, het was duidelijk dat daar vandaag verandering in zou komen. Vrij spoedig had ik het gebruik ervan onder de knie. Zeker bij het bergop gaan zijn de stokken een grote meerwaarde.
Zeer opvallend : geen windmolens meer te zien.
Een flink stuk van de dag liep door de bossen.
Midden in de bossen staat zelfs een soort peperkoek huisje (allé, dat was het eerste wat in mijn opkwam toen ik het zag), in werkelijkheid lijkt het mijn een soort clubhuis van de jagersvereniging.
Kort na de middag haalde Jeroen (zie het verhaal van gisteren) me in! Hij was een half uur later vertrokken en had 10 km meer op de teller. Zelf pauzeer ik regelmatig (om het uur als ik een goed plaatsje vind) en durf de route hier en daar wat aan te passen om de afstand haalbaar te houden. Jeroen doet het enkel met een middagpauze en loopt rigoureus de route af.
We hebben de laatste 12 km samen gestapt. We passeerden o.a een Duits kerkhof.
Laon ligt op een hoogte, om de stad in te raken moet je dus een meer dan pittige helling omhoog.
Tip : als je heel goed kijkt op bovenstaande foto zien je de kerktorens van de kathedraal.
We bezochten de gigantische kathedraal.
De stad heeft een zekere authenticiteit en gezelligheid.
Het zicht op de lagergelegen omgeving is formidabel. Je kunt vele kilometers ver kijken.
´s avonds was er nog tijd voor een extraatje : een lichtspel op de voorgevel van de kathedraal.
Bij de video´s vind je een clipje hiervan
Dagafstand : 38 km
slaapplaats : Chambers bouffet, Laon (booking)
22 Rue Saint-Jean, 02000 Laon, Frankrijk

Op het einde was het wel op hoor.
Nu, the mornig after, valt het reuze mee : geen pijntjes of stijfheid merkbaar. Ik had er wat voor gevreesd.
Je zal wel goed geslapen hebben vannacht.
Mooi om streek te zien via je trektocht en bezicht. Je ziet de streek uit andere ogen dan als je de rit met de wagen zou doen.
Hoop dat je begrijpt wat ik bedoel? 😊
Benieuwd naar dag 11.