Naar huis

21 september 2025 - Wevelgem, België

Zoals beloofd nog een extra verhaal : de terugreis.

Dit heeft wat meer voeten in de aarde dan wat ik had verwacht. Het openbaar vervoer is in Frankijk net wat anders dan bij ons.

Buiten de grote steden zijn bussen vooral gericht op schoolgaande jeugd en rijden enkel voor en na de school. Treinen en stations zijn eerder zeldzaam en rijden maar een aantal keer per dag richting Parijs. Het was dus wat puzzelen en uitvissen hoe ik terug thuis kon raken.

Zoals in het verhaal van gisteren reeds gemeld vertrok ik in Marsac, een klein stadje zo'n 50 km boven Limoges.

1000018901

De (diesel)trein hier bestond uit één rijtuig en reed over een enkelspoor. Hij deed er zo'n 40 minuten over om in Limoges te geraken.

1000018910

In Limoges zelf had ik net voldoende tijd om wat te eten, daarna deed de trein er 3,5 uur over om de zowat 400 km naar Parijs te overbruggen.

Met de metro reed ik in een kwartiertje van de gare d'Austerlititz naar de gare du Nord.

Vanuit de gare de Nord ging het met de TGV naar Rijsel. In een dik uur was ik 200 km dichter bij huis.

Daarna nog 36 minuten treinen om in Kortrijk te geraken. Daar werd ik persoonlijk afgehaald.

1000018935

Ik deed er bijna 9 uur over tussen Marsac en Wevelgem.

Dagafstand : 696 km 😉

1000018996

Tot slot wil ik nog een aantal mensen bedanken die dit avontuur mogelijk maakten 🙏.

In eerste instantie wil ik Marijke, mijn gezin en mijn werkgever bedanken voor de vrijheid die ik kreeg om gedurende een langere tijd afwezig te zijn 🙏.

Ook aan de medewandelaars : Marleen, Jeroen en alle anderen; mensen die mij spontaan aanspraken; de hôtes die 's avond meeaten; ... Bedankt, jullie kleurden mijn Camino en doorbraken de eenzaamheid van het alleen op stap zijn 🙏.

Bedankt aan de vele uitbaters van hotels, gîtes, réfuges, airbnb's, .... zonder een slaapplaats en eventueel goed avondmaal lukt het niet om 39 dagen aan een stuk om te stappen 🙏.

Dank aan het Vlaams Caminogenootschap voor de ondersteuning door middel van infodagen, het digitaal ter beschikking stellen van de routes en overnachtingsplaatsen, ....🙏.

Tot slot bedankt aan jullie, de lezers van deze blog. De vele warme reacties waren (en zijn) een grote steun om toch maar verder te blijven stappen 🙏.

Heb je goesting gekregen om ook op stap te gaan maar zit je nog met vragen ? Aarzel niet mij te contacteren, ik help je graag op pad 🥾🥾.

Hopelijk tot een volgend wandelavontuur.

1. Vancompernolle Heidi:
    Welkom thuis!
    Chapeau voor deze mooie prestatie.
  2. Ethel:
    👍 puike prestatie
  3. Pascale:
    21 september 2025
    Goed gedaan, Joost!! Om trots op te zijn.
    Hopelijk niet teveel ontwenningsverschijnselen nu 😀
  4. Stephan:
    💪❤️
  5. Nathalie:
    21 september 2025
    Een heel mooie prestatie! En bedankt dat we je je boeiende verhaal van de tocht met ons wou delen!
  6. Veerle:
    21 september 2025
    Super, een dikke pluim. Laat je nu maar wat verwennen thuis !
  7. Cindy:
    21 september 2025
    Nogmaals super gedaan. Je zal blij zijn om terug in je eigen bed te slapen. Denk dat je gezin ook content zal dat je thuis. Bedankt voor de mooie verhalen. Ik wens je goeie nachtrust.
  8. Marijn:
    Proficiat Joost!
  9. Joren:
    22 september 2025
    Welkom terug Joost. Ik zal je dagelijkse updates missen! Mooie prestatie alleszins!
  10. Hendrik C.:
    22 september 2025
    Proficiat Joost! Hoedje af.
  11. Willem:
    Proficiat en welkom terug
  12. Gaëtaan:
    22 september 2025
    Welkom terug Joost, proficiat!!
  13. Patricia:
    22 september 2025
    Chapeau Joost voor jouw schitterende prestatie! Genoten van jouw verhalen en foto's. Welkom terug!
  14. Magda:
    22 september 2025
    Proficiat Joost, goed gedaan, dank voor het mooi verslag van elke dag,het was mee genieten...ik hoop dat er een vervolg aan komt en je dichter bij Compostella komt...Top🥾🥾🌻❤️
  15. Vanessa:
    23 september 2025
    Proficiat Joost! Super gewandeld, ooit wil ik dat ook...staat op m'n 2do lijstje 🙏
  16. Wim Vandeverre:
    26 september 2025
    Welcome back!
    Was leuk om je verhalen te lezen Joost.
    Straffe prestatie, 39 dagen stappen
  17. Monika:
    26 september 2025
    Waaw!! Goed gedaan Joost!
  18. Edwin:
    27 september 2025
    Proficiat Joost en welkom thuis, kijk ernaar uit om je te ontmoeten en je reisverhalen zelf aan te horen. Tot binnenkort en nogmaals tonnen respect voor jouw prestatie!