Dag 8 : Estrées - Seraucourt-le-Grand
20 augustus 2025 - Seraucourt-le-Grand, Frankrijk
Vandaag beloofde een pittige dag te worden, want er stonden veel kilometers op het programma.
We vertrokken vrij vroeg, met een stevige wind in de rug en slechts 17°C. 🥶
We besloten wat van het pad af te wijken en de kortste weg te nemen. Dit lukte perfect want er was bijna geen verkeer.
Na een uurtje kwamen we terug op het pad richting Compostella. We waanden ons in windmolenland : overal windmolens die, gedreven door de stevige wind, met het nodige geraas ronddraaiden.
Even verder kwamen we een testopstelling tegen om de windsterkte te meten op verschillende hoogtes, het ding zou tot 200m hoog zijn! (Geen idee of dit klopt)
Opvallend was het feit dat men bezig was meerdere windmolens af te breken.
Onderweg besloten we een Decathlon op te gaan zoeken. In de de race naar een zo licht mogelijke rugzak was ook de regenhoes van de rugzak gesneuveld. Het was beginnen miezeren en ik kreeg spijt van die beslissing 😢. Gelukkig is er een vestiging van Decathlon in Saint-Quentin. Alleen wist Google Maps deze niet 100% juist te lokaliseren (m.a.w. we hebben wat gesukkeld).
Ondertussen begon het meer te regenen en konden we de kwaliteit van de poncho´s uittesten. (Deze zijn goed bevonden)
Na al dat gesukkel besloten we de bus te nemen naar de basiliek van Saint-Quentin. Er moest immers een trein gehaald worden, en het was aan het regenen.
De basiliek is bijna een verhaal op zich waard. Ze staat op een heuvel midden in de stad en is van kilometers ver te zien.
Ze straalt een ongezien macht en rijkdom uit.
BInnen is ze opvallend sober.
Na een basiliek was het tijd voor gezonde voeding. (DIt na 2 dagen geleeft te hebben op frieten).
Daarna begon vrouwlief Marijke aan haar (voorlopig) laatste wandeling : richting station. Zij gaat terug naar huis om het nieuwe schooljaar voor te bereiden.
@Marijke : merci voor het gezelschap in de eerste werk van mijn Camino en bedankt dat ik verder kan gaan richting Santiago (en jij dus het thuis alleen blijft runnen) ❤️❤️
Nu Marijke er niet meer is, is ook de taalcorrector van deze blog verdwenen. Graag skreivfauten over het hooft zien dus.
Als slot van de dag had ik nog een 10-tal kilometer voor de boeg langs het Canal de Saint Quentin.
Slapen doe ik deze avond in een caravan.
Dagafstand : 30 km*
*de gpx kwam op 37, daarnaast reden we 6,8 km met de bus.
slaapplaats : www.camping-picardie.com
4 Rue Charles Voyeux, 02790 Seraucourt-le-Grand, Frankrijk

Veel succes verder!
Maar we geloven erin dat je dit tot een goed einde gaat brengen. Je zal nog veel volk op je pad tegenkomen en misschiens ook eens jezelf.Want de weg is nog lang…