Dag 56 : Bostens - Saint-Sever

28 augustus 2026 - Saint-Sever, Frankrijk

Het loopt al een paar dagen niet zo vlot om overnachting te vinden. Het aanbod is beperkt en ligt soms ver uiteen. Dit maakt dat het vandaag een lange etappe wordt.

Om 7h30 ben ik klaar om de tocht aan te vatten. Het is 17°C warm en met een mooie blauwe hemel. Ideaal wandelweer dus.

1000025880

Na een uurtje kom ik aan in Galliéres en zie dat de bar-tabac open is. Ik zet mij op het terras om de vochtgehalte op peil te houden.

1000025883

Bij het verlaten van het dorp krijg ik plotseling een eerste, fantastische, blik op de Pyreneeën.

1000025922

Rond 10h beland ik in Bougue en kan ik nogmaals mijn benen onder een tafeltje schuiven. Ditmaal om de vochtbalans in evenwicht te brengen 😂.

Daarna komen we op de ´voie verte´ die in rechte lijn richting Mont-de-Marsan loopt. Alhoewel het terug een oude spoorwegbedding betreft is het deze keer toch anders : ik loop er niet alleen. Er zijn wandelaars, lopers en fieters. Ik zie, bij wijze van spreken, hier meer mensen dan de laatste 14 dagen samen.

1000025923

Rond de middag kom ik aan in Mont-de-Marsan. Dit is de grootste stad die ik zie sinds Limoges. In het centrum neem ik plaats voor een plat-dessert : moules-frites en een stuk appeltaart.

1000025926

Na deze heerlijke pauze kan ik verder, zoals meestal verlaten we de stad via een grote weg. Deze keer kan ik er wel op een veilige manier langs.

1000025929

Het laatste dorp van de dag is Benquet. Volgens de kaart is er een winkel en een bar-restaurent. Ik had om een terrasje gehoopt, maar er is niets open. Gelukkig vind ik er een bankje in de schaduw.

1000025931

Daarna resten er nog 10 km naar de slaapplaats. Tegen 17h45 ben ik ter plaatse.

1000025933

Dagafstand : 41 km

1000025936

Slaapplaats : Christine en Jean-Eudes Backet. Ze komen uit de omgeving van Rijsel. Na hun pensioen gingen ze te voet naar Compostella. Daarna zijn ze speciaal naar hier verhuist om pelgrims op te vangen. Chapeau 🎩

1. Pa en ma:
    28 augustus 2026
    Wat een mooie dag en... een mooi verslag! En wat een afstand. Morgen zullen er meer dan 500 km op de teller staan! De Pyreneeën zien opdagen moet fantastisch zijn en een ferme portie courage geven. Doe zo voort. We duimen.
  2. Greta:
    28 augustus 2026
    Die etappes zijn flinke kuitenbijters. Zo komen de Pyreneeën vlug dichterbij! 🎩
  3. Wim Vandeverre:
    29 augustus 2026
    Straf Joost! Goed bezig, telkens leuk je verslag te lezen.
  4. Magda:
    29 augustus 2026
    Hallo,al boven de 500 km, goed gedaan Joost, doe zo verder dag per dag,het is genieten om je te volgen via je dagelijkse verslagjes....nog veel succes en moed voor de komende dagen,groetjes🥾🥾
  5. Veerle:
    29 augustus 2026
    Super zeg, terug 41 km, een dikke pluim.
  6. Patricia:
    31 augustus 2026
    De Pyreneeën... Vanop afstand lijken ze prachtig. Van dichtbij blijken ze vooral omhoog te gaan. 😄Buen Camino, Henri! 🏔️🥾
  7. Carlo Lepla:
    1 september 2026
    Niet alleen Chapeau voor Christine en Jean-Eudes Backet maar ook voor jou Joost. Terug een dagetappe van 41km verorberen is niet niks! Goed bezig!
  8. Monika:
    2 september 2026
    Bijna een marathon!! Goed gedaan Joost!!